Eremetaal voor Paulien Bos in 1e divisie

Wat een debuut voor turnster Paulien Bos!

Paulien Bos, senior 1e divisie, turnde gisteren in Waddinxveen haar tweede kwalificatie wedstrijd. Uitgangspunt van deze wedstrijd was om te trachten door te stromen naar de halve finale. En dat zou geen makkelijke opgave zijn was het vooruitzicht.
De eerste wedstrijd in Hoofddorp geturnd op 3 februari, was een nog heel onzeker optreden met de gedachte van Paulien: jeetje, 1e divisie met allemaal goede turnsters, wat doe ik eigenlijk hier.
Die wedstrijd resulteerde toch in een 8e plek met nog heel veel fouten, maar toch nog met zeker een goed gevoel achterlatend en mogelijkheden.

Na een hele goede voorbereiding voor deze tweede kwalificatie stond Paulien er met een hele andere insteek.
“Ik ga me plaatsen voor de halve finale” en dat was goed te merken.
Ze was gemotiveerd, zelfverzekerd en dacht ondanks de nog opgelopen gekneusde teen afgelopen week: hè ik was vorige jaar 2e van Nederland, wel een divisie lager en zo moest ik promoveren naar de 1e divisie: Ik ben er ook nog!

Haar eerste toestel was sprong. Een perfecte sprong met een lagere uitgangswaarde maar sterk uitgevoerd en ze liep daardoor niet al teveel achterstand op.

Daarna volgde brug. Hetzelfde verhaal voor dit toestel. Paulien mist nog twee eisen op dit toestel. Een cijfer wordt opgebouwd op elk toestel met o.a. 4 eisen, het optellen van de elementen, natuurlijk naar moelijksgraad, de verbindingswaarde en de uitvoering. Zo krijg je een eindscore.
De turnsters waar ze tegen moet draaien turnen al jaren in deze divisie, trainen meer keer in de week om ook op alle eisen te trainen. Paulien traint hard, leert steeds nog bij maar je turnt niet zomaar nieuwe moeilijke eisen. Vooral niet op brug.
Maar omdat er bij Turn Totaal Langedijk op alle toestellen op perfectie wordt getraind, dus ook op brug: alles in handstand en netjes uitgevoerd, haalde ze ook daar een prima resultaat. Ook na dit toestel bleef de schade dus beperkt, want ze voerde haar oefening bijna zonder aftrek uit.

Ze stond inmiddels in de tussenstand na twee toestellen op de 14e plaats en de beste 14 van de 30 turnsters van elke 4 kwartfinales zouden doorstromen.
Maar voor Paulien kwamen gelukkig nu haar twee sterke toestellen.
Balk werd daarom een belangrijk sleutel onderdeel, hier moest ze goed op presteren om te klimmen in de stand. Erop blijven was de opdracht.
Een bijkomstigheid was dat op deze twee toestellen haar gekneusde teen op de proef werd gesteld en zeker moest worden ontzien.

Op balk en vloer heeft ze een hoge uitgangswaarde door het slim in elkaar zetten van haar trainster, maar ze beheerst hier ook moeilijker elementen en in combinatie met perfecte uitvoering kun je dan hoog scoren.

Het opspringen op de punt van de balk straalde al zoveel zelfverzekerdheid uit dat het al bijna niet meer mis kon gaan op deze smalle 8 cm balk. Haar salto voorover stond als een huis en het werd een oefening met vele moeilijke combinaties.
Alles was zuiver, technisch goed geturnd en na haar afsprong kwam er een brede glimlach van Paulien en trainster Danielle Koeman. Haar balk was het hoogste cijfer een 12.933. Wat een oefening!

Nu haar laatste onderdeel, een nieuwe oefening op nieuwe muziek, haar onderdeel waar ze lekker in kan uitblinken. En dat konden we merken. Op de prachtige muziek liet ze iedereen zien wie Paulien Bos was.
Laat ze hier nu ook de hoogste score op dit toestel halen: Een 13.40
“Ongekend” zou verslaggever Hans van Zetten zeggen. Met heel veel complimenten van de trainers aldaar.

Het bleef spannend tot het laatste cijfer op de borden stond. Want nu werd het ineens zo maar een ding. Ze was zo gestegen in stand, nu ook maar gaan voor een medaille. Niemand overtrof haar cijfer op vloer en wie had gedacht dat Paulien een medaille zou halen. Een bronzen plek, met totaal 49.,10 punten: dik verdiend die medaille.

Chapeau Paulien, wat een wedstrijd, eentje om in te lijsten. Op naar de halve finale zaterdag 21 april in Alkmaar (keer lekker dichtbij).